Çanakkale GerçekleriKahramanlık Hikayeleri

YARALI AĞABEY-ÇANAKKALE YADİGÂRI-ŞEHİT ALİ OSMAN

YARALI AĞABEY

çanakkae1

Yıllar önce halılar için araştırma sırasında konuk olduğum bir evde  gece sohbet bir ara Çanakkale’ye döndü. Evin yaşlı  nenesi birden ayağa kalkıp sandığın kenarlarına ayetler işlenmiş beyaz bir bohça çıkardı. Büyük bir saygıyla bohçayı açtı içinden çıkan bir Türk bayrağıydı. Yavaşça dualar mırıldanarak bayrağı da açtı. Bayrağın ortasında katlanmış soluk bir mektup duruyordu. Titreyerek mektubu bana uzattı. Çanakkale’den ağabeyi tarafından gönderilmişti uzun bir selam faslından sonra: “Bu mektubu sahra hastanesinden yazıyorum. Altı yerimden yaralıyım. Fakat imanım kavidir. İyileştim. Tebdil-i hava verdiler. Kabul etmedim. Fakat cepheye arkadaşlarıma dönüyorum.” diyordu. Mektubu okuyup bitirdim nenenin buruşuk yanaklarından yaşlar süzülüyordu. Bu mektubun gelişinden üç gün sonra ağabeyinin şehit düştüğü haberinin geldiğini söyledi.

ÇANAKKALE YADİGÂRI

çanakkale2

Ali Kadir amca babasını Çanakkale’de yitirmiş: “Babam Çanakkale’ye gittiğinde ben altı aylıkmışım. Ben onu hiç tanımadım. Resmi de yok. Ama ben kendimi bildim bileli annem eve her geldiğimde ayağa kalkar, Beyimin yadigarı diye benim elimi öperdi. Bayramlar bizde bir göz yaşı seli olurdu hep. Halalarım amcalarım her bayram ile dedem nenemin elini öptükten sonra hep benim elimi de öperlerdi. Ben onlar için Çanakkale’de kalan ağabeylerinin bir hatırasıydım. Bu hep böyle  oldu.Yıllar sonra evlenme hazırlıkları sırasında kayın validem, öpmem için elini bana uzattığında birden irkildim. Bir  anda el öpmem gerektiğini idrak edemedim.’’

ŞEHİT ALİ OSMAN

çanakkale3

Bir sıhhiye eri, Ali Osman’ın şahadetini şöyle anlatmıştır: “Anafartalar’da bir taarruz anında tabur bomba yağmuruna tutuldu. Ateşkes sırasında Ali Osman’ı gördüm. Bir şarapnel  sırtını ve belden aşağısını  tamamen parçalanmıştı. Yanına vardığımda: ‘Benden iş geçti, sen ötekilerine bak.’ dedi ve biraz su istedi. Matarayı ona bıraktım. Biraz sonra yanına geldiğimde şehit olmuştu. içtiği su parçalanmış midesi içinde duruyordu.  Anafartalar da üç çınar vardır. Onları oraya gömdük.”

Anafartalarda çınarların, çamların dibinde kabir taşları olmayan, unutulmuş nice Koçyiğitler yatmaktadır.”

Gülten AJDER

Kitap okumayı seven insanlar daha zeki ve daha başarılı olurlar. Bende bu yüzden kitap okumayı sevdirmek istedim bu site ile. Gizli kalmış bütün bilgilerin kitaplarda saklı olduğuna inandığımdan, kültür seviyemizi yükseltmek, bilgi hazinemizi daha da zenginleştirmek, gizli yeteneklerin ortaya çıkmasına destek olabilmek için, okusun yazsın benim ülkemin insanları diye bir işin ucundan tutmak isteyen birisiyim.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu