Fabrikadaki Hayalet
1912’de inşa edilen ve askeri uçak motorları üretimi yapan Moskova’nın 24 numaralı fabrikasında 1941 ylında yaşanan olay da önemli hayalet öykülerinden biridir. Fabrikanın yanında XIX yüzyıldan itibaren savaşlarda ölen askerlerin toprağa verildiği Moskova’nın en büyük mezarlıklarından biri olan eski Semönovskoye mezarlığı bulunuyordu. Mezarlık 1930’ların sonlarına doğru kapanır, mezar taşları kaldırılır. Boş kalan arazide Semönovskiy Proezd Sokağı döşenir ve park kurulur. Eski mezarlığın boş kalan kısmına, fabrikayı genişletmek amacıyla test atölyesi açılır. Yeni atölyenin açılmasından kısa bir süre sonra esrarengiz olaylar yaşanmaya başlar. İşçiler, fabrikada hayaletlerin dolaştığını söylerler ve gece vardiyasına çıkmayı reddeder. Fakat gerek fabrika yönetimi, gerekse gizli askeri tesisi koruyan istihbarat görevlileri hayaletlere inanmıyordu. Buna rağmen, hayaletlere ilişkin iddialar artıyor, çok sayıda işçi onları gördüğünü anlatıyordu. Fabrika yönetimi, olaya gerçekçi bir açıklama bulmak amacıyla çeşitli tahminlerde bulunur. O dönemde Sovyet Rusya ile Nazi Almanyası arasındaki ilişkiler oldukça gergindi. Belki de nazi ajanları askeri fabrikanın faaliyetini engellemeye çalışıyordu? Fabrikanın koruması arttırıldı. Ama yine de olaylar devam ediyordu. Rus istihbaratı, olayı aydınlatmak için iç savaş gazisi İvan Hrapov’u görevlendirir. İvan Hrapov güçlü sinirlere sahipti, rasyonel düşünüyordu ve mistik görüşlere uzak birisiydi. Olup bitenlerin hayalet kılığına giren “halk düşmanları”nın işi olduğundan emindi ve hayaletleri mutlaka ortaya çıkaracağından kuşkusu yoktu. Mayıs 1941’de fabrikaya geldi ve “hayalet avına” başladı.
Başta ortalık sakindir. Ancak birkaç gün sonra hayaletler yeniden ortaya çıkar. Atölyede arama yapılır ama birşey bulunamaz. Hrapov, fabrikada şahsen devriye gezme kararını alır. Gece devriyesi sırasında bir işçinin çığlığını duyar. Hemen yanına gider ve gözlerine inanamaz. Yükseklikte yarı saydam bir insan figürünün uçtuğuna şahit olur. Hayalet, atölyenin içinde uçtuktan sonra havada çözülür. Gördüklerinden oldukça etkilenen Hrapov, uzun bir süre kendine gelemez. Bir rapor yazması gerekiyordu. Ancak ne yazacaktı? Gizli askeri tesiste hayaletlerin dolaştığını mı? Başka çaresi yoktu ve herşeyi olduğu gibi yazmaya karar verdi. Raporu alan yöneticiler düşünmeye başlar, güvenilir bir personele güvenmemek için bir sebepleri yoktu, ama hayaletlere inanmak daha zordu. Sonuçta araştırma başlatılır, fakat sonlandırılamaz, çünkü 22 Haziran 1941’de Almanya ile savaş başlar. Hayaletleri unutmanın zamanı gelir. Fabrika Moskova’dan iç bölgeye taşınır ve esrarengiz olaylar son bulur. Fabrika, savaşın bitimiyle, 1946’da Moskova’ya döner.
Günümüzde bu fabrikada Rusya’nın uçak motorlarını üreten en büyük şirketi “Salüt” faaliyet göstermektedir. 1990’ların başlarında eski Semönovskoye Mezarlığı’nın arazisinde bulunan Mesih’in Dirilişi Kilisesi onarıldı ve Rus Ortodoks Kilisesi’ne devredildi. Yetkililerin mezarlığa olan bakış açısı da değişti. Moskova Belediye Meclisi burada yatan askerler için Vatan Savunucuları anıtını açacağını açıkladı. Hayaletlerin fabrikada neden ortaya çıktığı ve daha sonra neden görünmedikleri ise hala izah edilemedi.