BİR EVDE 900 KUŞ
Hacı Mehmet Efendi ve kuşları her gün her saat birlikte yaşarlar. Yemlerini verir, sularını doldurur. Birinin azıcık tüyü kabarsa, birinin başı önünde olsa, acaba hasta mı diye korkar, telaşlanır, kederlenir. Hacı Mehmet Efendi’nin bütün merakı, tüm mutluluğu kuşları.
Onu Atikali’de bilmeyen, tanımayan yoktur. Kuşçu Hacı Mehmet derler. Evinin tel bölmelerle ayrılmış odaları küçük birer ormandır sanki. Kamış dallar üstünde gaga gagaya vermiş öpüşen süt beyaz, mavi, yeşil, lacivert, muhabbet kuşları.
Kırmızı sarı renkte kanaryalar, sakalar, isketeler, fluryalar. Üç yüze yakın kanarya var. Vatanı Afrika’nın kuzey kıyıları ile Kanarya Adaları olan kanaryaların renkleri vatanlarında yeşil, taze meşe sırtı. Ormanında ne ses duysa kaptığı için vatanında yılan gibi sesler ıslıklar çalıyor, kurbağalar gibi bağırıyor, bülbül karatavuk, flurya gibi ötüyor. Başka memleketlerde de o memleketin dili ile. Kor kırmısızı bir saka kıyametleri koparıyor. Anadolu da gelincik, elmacık derler sakaya. İstanbul da da saka su çekip su taşıdığı için. Eskiden İstanbul yalılarında sakalar için su dolaplı kafesler yaparlarmış. Dolapta ucuna kova vazifesi gören yüksük takılı bir de makara bulunurmuş. Saka susadı mı dolabın başına gelir, minicik tırnaklarına gayret, makara ipini yukarı çeker, içi su dolu kovadan hararetini giderirmiş. Bu gün Hacı Mehmet Efendi’nin evinde üç yüze yakın kanarya ile birlikte dokuz yüz muhtelif kuş var.
Bir mutluluk hikayesidir Mefmet Efendinin kuşlarıyla olan yaşamı.