Tacirin Tûtisi
Çok Güzel Bir Hikaye;
Hikaye Oku; Eski zamanda zengin bir tacir varmış. Konağında hizmetçilerin, cariyelerin yanı sıra bir de tûti kuşu yani papağanı varmış. Tacir, ticaret için Hindistan’a girmeye niyetlenmiş. Evinde bulunan tüm maiyetine kendisinden ne getirmek istediklerini sormuş. çünkü çok cömert bir adammış. bu arada kafesteki papağanını da unutmayıp, bir istediğinin olup olmadığını sormuş. tûti de şu cevabı vermiş:
” Senden bir ley istemem. Sadece Hint tûtilerine benim halimi arz eyle. Onlara senin evinde hapis olduğumu söyle. De ki: Ey papağanlar; siz bu güzel ormanda yeşillikler içinde özgürce ağaçlara konmakta gönlünüzün arzu ettiği gibi uçup, eşlerinizle muhabbet içinde oynamaktasınız. ama siden birini evimde kafese kapattım, o benim esirimdir…”
Gerçekten de tacir Hindistan da bir ormandan geçerken ağaçlara konmuş tûtilere rastlar. Durup onlara kendi tûtisinin selamını söyleyerek: “Siz burada istediğiniz gibi uçmaktasınız, oysa sizden biri benim evimde hapis.” der. Bu sözü duyan papağanlardan biri aniden kendini daldan aşağı bırakır, tıpkı ölmüş gibi yere yatar.
Tacir seyahatini bitirip evine geldiğinde gördüklerini kendi tûtisine anlatır. Tûti sahibinin söylediklerini duyar duymaz birden hareketsiz kalır ve öylece ölü gibi yatar. tacirde tûtisinin üzüntüden öldüğünü zannederek kafesin kapağını açar ve o anda tûti de uçuverir, özgürlüğüne kavuşur.
Bu masal ve misalde,
Kafes, dünya hayatını;
Kafesteki kuş, bedene hapsolmuş ruhu temsil etmektedir.
Güsel yemyeşil ormanlar, ruhların aslî vatanını;
Orada uçuşan kuşlar ise, mücerret ruhları sembolize etmektedir. Bunlardan biri de kafesteki tûtinin mürşidinin ruhudur ki, daldan dala düşüp ölü taklidi yapmakla müridi olan tûtiye esaretten kurtulmanın yolunu şifrelemiştir. Kafesteki kuş da bu mesajı alır almaz, tıpkı mürşidi gibi yaparak kafesten kurtulmaya muvaffak olmuşur…