“Minik Ellerle Büyük Dua” Hikayesi
Mehmet, babası ile birlikte namaz kıldı. Sonra babası ellerini yukarı kaldırıp avuç içlerinin yukarıya bakacak şekilde açtı. Bir şeyler mırıldanmaya başladı. Mehmet de ellerini açtı. Bunun niçin yapıldığını ve ne olduğunu bilmiyordu. Bu yüzden ne okunacağını ve ne söyleneceğini hiç bilmiyordu. Babasına bakarak ellerini açıp dudaklarını kıpırdattı. Babası âmin deyip ellerini yüzüne sürdü ve seccadesini toplamaya başladı. Mehmet hemen babasına sordu.
– Baba?
– Buyur, efendim! Mehmet’im.
– Baba, namaz sonrası ellerimizi niçin açarız.
– Dua etmek için oğulcuğum.
– Dua ne demek baba?
– Dua, bizi yaratan Allah’a halimizi anlatmaktır. Olmasını istediklerimizi yalnız Allah’tan isteriz. Dertlerimizi sıkıntılarımızı da sadece Allah’ın gidermesi için Ondan yardım isteriz. Hem de Allah’ın bize vermiş olduğu nimetlere karşı bir şükür ve teşekkür ettiğimizi Allah’a bildirmemizdir. Yani oğlum her ne isteğimiz varsa dua ile Allah’tan isteriz. O da bu isteklerimizi yani dualarımızı kabul eder.
– Bütün dualarımızı kabul eder mi?
– Evet, tüm dualarımızı, hem de nasıl olursa olsun, Allah kabul eder.
– Öyleyse, çikolatadan ev istesem, Allah’a öyle dua etsem kabul eder mi? Çikolatalı ev verir mi?
(Babası tebessüm ederek) ne yapacaksın çikolatadan evi?
– Hem onun içinde yaşayacağım hem de canımın istediği zaman çikolata yiyeceğim.
(Babası yine şefkatli bir gülüşle) evet Allah tüm dualarımızı kabul eder. Fakat bazı dualarımızı hemen kabul etmez. Biraz geciktirir. Bir hayli zaman geçtikten sonra isteklerimizi gerçekleştirir.
– Niçin baba?
– Biz Allah’tan birçok şey isteriz. Bunların da hemen olmasını isteriz.
Mehmet evet der gibi başını sallar. Babası devam eder.
– Fakat, o istediklerimizin bizim için faydalı mı zararlı mı olduğunu bilemeyiz.
– Ama biz hep kendimiz için güzel şeyler için dua deriz baba.
– Evet, o an için güzel, iyi şeyler için dua ederiz. Lakin daha ileri ki zamanlarda bize zararlı veya faydalı olup olmayacağını bilemeyiz.
– Bunu kim bilir?
– Tabii ki Allah bilir yavrum. O bizim için en iyisini bilir. İsteklerimiz, istediğimiz o an ve ileride de zarar verecekse onu vermez. Cennette verir. Cennette vermesi bizim için daha iyi olur.
– Niçin baba?
– Diyelim ki Allah duanı kabul etti. Sana çikolatadan evi verdi. Sen evin duvarındaki çikolataları yedikçe ev zayıflar ve bir gün yıkılır. Evin altında kalırsın.
– Ama ben yedikçe yerine yeni çikolatalar gelir.
– Öyle bir şey bu dünyada olmaz. Bu dünyada kullanılan her alet bozulduğu gibi yenilip içilen şeyler de eksilir ve bir gün biter. Yediklerimizin bitmediği yer ancak cennette olur. Şimdi söyle bakalım istediğin çikolatalı evi bu dünyada mı istersin yoksa cennette mi olmasını istersin?
– Tabii ki cennette olmasını isterim.
– Aferin iyi anladın. Sana başka bir misalle daha, iyi anlamanı sağlayayım.
– Sen benden sürmek için arabamı istesen, ben verir miyim?
Mehmet başını eğerek kısık sesle, “vermezsin” der.
– Peki, niçin vermem?
– Küçüğüm diye.
– Evet, küçük olduğun için arabayı süremezsin sürsen bile mutlaka kaza yaparsın. Bu da senin için zararlı olur. Arabayı kullanmak için bilgi tecrübe gerek. Ancak sen büyüyünce arabayı sana verebilirim. Hem de istediğin zaman.
– Evet, şimdi çok iyi anladım baba. Eğer bizim istediğimiz şey, bizim için şu an uygun değilse daha sonra bizim için daha iyi olacaksa Allah o zaman verecek.
Ha şöyle, aferin benim akıllı çocuğuma. O zaman ne yapıyoruz?
– Bundan sonra şöyle dua ediyoruz babacığım. ‘’Allah’ım senden istiyoruz ve yalnız senden yardım umuyoruz. İsteklerimizin faydalı mı zararlı mı olacağını bilmiyoruz. Sadece sen bilirsin. İsteklerimizin, bize faydalı olacağı zamanda vermeni istiyoruz. Eğer bu dünyada zararlı ise cennette en güzeli olarak vermeni istiyoruz.’’
Babası Mehmet’in başını okşar aferin, aferin der. Çok iyi anlamışsın hem de çok iyi der.
Mesut Akdağ